Rana kommune - Mindre sot og mer varme med riktig opptenning

Mindre sot og mer varme med riktig opptenning

Av: Kvitnes, Bjørn | Publisert: 26.09.2014 10:31:51
Lotus

​Riktig opptenning gir større glede av vedfyringen.

Få mer varme ut av veden og mindre sot i pipa. Bidra til mindre svevestøv på kalde dager.

Riktig opptenningen er viktig for god forbrenning.​ Kanskje spesielt med moderne ovner.

​Riktig vedfyring gir mindre sot, mindre forurensing og mer varme. Og desuten mindre risiko for pipebrann.

Riktig opptenning:

• Legg noen tørre og ikke for store vedkubber nederst. Legg deretter inn rikelig med tørr og finkløvet opptenningsved.  Øverst legges 2-3 opptenningsbriketter, gjerne flere.
  • Tenn opp på toppen. Dette gir rask oppvarming og oksygen til flammene.
  • Sørg for nok luft. Åpne alle ventiler i ovnen. På mange ovner bør ovnsdøra stå litt på gløtt til å begynne med. Reguler trekken gradvis ned etter cirka 15 minutter.

Vi har vært vant med å tenne opp fra bunnen av bålet. I gamle ovner med lufttilførselen lavt plassert på ovnen kan dette også være riktig.

Men i nyere ovner med overtrekk og sekunder luft høgt oppe i brennkammeret, bør opptenningen skje på toppen av bålet. Da blir det raskere god trekk i pipa, og man forbrenner gasser og partikler som ellers ikke vil forbrent.

Gassene fra veden trenger varme og luft for å brenne. Når man tenner opp fra toppen, vil strålevarmen fra forbrenningen varme opp veden under og sette i gang spaltning og gass dannelse fra denne. Gassene fra veden stiger så opp til flammene over og antennes.

Uten flammene på toppen av veden ville de uforbrente gassene gå opp pipa og danne sot og svevestøv.

En annen fordel er mye mindre soting på glassdører. Om man tenner opp på toppen av bålet og i tillegg lar ovnsdøra stå litt på gløtt de første 5 - 10 minuttene, vil ikke sot på glasset lenger være ett problem.

Sist oppdatert: 26.09.2014 13:38:28

Kari Jørgensen