Rana kommune - Utdanningsvalg ved Gruben ungdomsskole

Av: Botten, Rune | Publisert: 25.03.2014 15:42:09
gruben_ungdomsskole

​Gruben ungdomsskole

Gruben ungdomsskole har utdanningsvalg for 9.trinn i uke 12. For 10.trinn har vi ei uke på høsten mens 8.trinn konsentrerer seg om boka «Min framtid». Elevene velger et programfag for hvert trinn der de går i dybden i faget både mht utdanningsløp og praksis. Skolen har samarbeidsavtale med næringsliv (Celsa), og Polarsirkelen videregående skole.
Som en del av utdanningsvalg har elevene også mulighet til å hospitere på vgs.

Utdanningsvalg er et fag som skal ha som hovedmål å gi elevene kjennskap til videregående opplæring og å binde sammen opplæringen i grunnskolen og videregående skole.
Mål for opplæringen:

• beskrive ulike utdanningsprogram i videregående opplæring
  • vise forskjell i struktur for studieforberedende utdanningsprogram og yrkesfaglig
    utdanningsprogram.
  • presentere lokalt arbeids – og næringsliv , vurdere arbeidsmulighetene innenfor noen yrker og utdanningsprogram.
  • planlegge og gjennomføre aktiviteter og arbeidsoppgaver fra valgte utdanningsprogram.
  • vurdere videre valg av utdanning og yrke basert på erfaringer fra utprøvingen.

Tilbudene som elevene har fått i år har vært:

• Medier og kommunikasjon
  • Byggfag
  • Mat og restaurantfag
  • Musikk, dans og drama
  • Studiespesialisering.

Medier og kommunikasjon Medier%20og%20kommunikasjon
Medier og kommunikasjon har påtatt seg å lage en kort presentasjon av de forskjellige programfagene, som et ledd i programfaget, hvor journalistikk og foto blir prøvd ut.
Elevene på medier og kommunikasjon har hatt tilgang på fotoutstyr, egnet programvare for bildebehandling og selvfølgelig tekstbehandlingsprogrammer.

ByggfagByggfag
I programfaguka ble det produsert ”parkbenker”. Lærerne Kurt Magne Almli og Torbjørn Slettjord har blant annet bakgrunn fra snekkeryrket og de er begge formingslærer ved Gruben ungdomsskole.
Elleve av elevene på niende trinn valgte byggfag i programfaguka, to av disse var jenter. På spørsmål om hvorfor valget falt på byggfag var svarene forskjellige, noen fant det mest interessant, mens andre valgte det fordi de ville finne ut mer om fag og yrkesvalg.
Trivselen på formingsavdelingen var fin, elevene fikk gjøre ting som de ellers ikke får anledning til i formingstimene. Oppgavene var i større grad relatert til det virkelige arbeidslivet, og de fikk jobbe med materialer og utstyr som ga dem større utfordringer.

Mat og restaurantfagMat%20og%20restaurantfag
På skolekjøkkenet var mat og restaurantfag temaet. Der ble det ikke bare laget mat, men også teori om yrkesfaget. Tolv elever, fem jenter og syv gutter, hadde valgt å finne ut mer om hva dette programfaget innebar.
Lærer på dette programfaget var Monica Pedersen, som også er lærer i mat og helse på Gruben U, som ga uttrykk for at hun trives sammen med ungdommer på kjøkkenet.
Her ble det laget lasagne, salat, focaccia og gulrotkake, som elevene sammen med lærer fikk kose seg med. Selvfølgelig ble det også undervist i lære om kosthold, ernæring og om mulighetene for yrkesvalg etter endt studie.
På spørsmål om bakgrunn for at de har søkt om mat og restaurantfag som programfag, svarte de fleste at det var interessen for det å lage mat som avgjorde deres valg.

Musikk dans og dramaMusikk%20dans%20drama
Musikk dans og drama har brukt musikkrommet på skolen til undervisning i programfaget. Elleve av niendeklassingene hadde valgt dette programfaget, hele ni av disse var gutter.
Temaene har for disse dagene vært musikkteori, transponering og dans, og dette skal i slutten av uka ende opp med en forestilling for gruppa.
Lærer for programmet var Sigurd Hognestad, som stort sett hele livet har vært og er veldig opptatt av musikk. Han regnes som en ”ræser” på gitar og underholder gjerne selv.

StudiespesialiseringStudiespesialisering
Inspektør Bjørn Jakobsen var lærer i det som kanskje er mest kjent som allmennfaglig studieretning. Tjue av elevene, hvorav hele atten var jenter, hadde gjort studiespesialisering til sitt valg for programfaguka.
Det virket som om elevene hadde beviste grunner for sine valg av programfag, de ga uttrykk for å ønske innsikt i hvordan dette studiet vil arte seg. Og de fleste hadde kjennskap til hvilke muligheter de med dette valget vil kunne ha for fremtidige studier.
Kjernefag som norsk, fremlegging/presentasjon av tilegnet kunnskap har vært tema som det har vært fokusert på i løpet av uka. I tillegg ble en av dagene brukt til besøk på Polarsirkelen videregående skole avdeling Moheia.

Sist oppdatert: 08.05.2014 14:24:19

Kari Jørgensen