Rana kommune - Piratkopiering

Piratkopiering

Av: Botten, Rune | Publisert: 26.05.2014 22:11:33
Piratkopiering

(Illustrasjon: Ole Petter Baugerød Stokke)

​Elever som har valgfaget PAI (Produksjon Av Informasjon) på Gruben Ungdomsskole har hatt som tema piratkopiering. I den forbindelse har vi skrevet et blogginnlegg på egen blogg om temaet.

Hva er det du gjør?

Interessen for musikk, dataspill, og filmer er stor blant ungdommer - men hvor får de det fra? I denne artikkelen skal vi se på forholdene rundt piratkopiering av nettopp musikk, dataspill, og filmer.

Hvem eier det som blir lastet ned?

Det er ca. 1160 millioner filer med musikk som blir lastet ned av nordmenn hvert år, og ca. 15 millioner piratkopierte filmer hvert år. Vi finner ikke noen kilder som kan si noe eksakte tall for hvor mange programmer som blir lastet ned ulovlig hver dag, men i likhet med musikk og film kan man tenkte seg at det er veldig mange. Derfor kan vi tenke oss at artister og produsenter går glipp av enorme pengebeløp. Hvis alle hadde betalt, ville det kanskje vært logisk at det blir billigere for filmer og musikk.

Er streaming ulovlig?

I dag finnes det nettsider som gir muligheter til streaming av filmer og TV-serier. Journalist Jan Omdahl bekrefter at som bruker kommer du likevel ikke i konflikt med loven om du benytter slike tjenester - selv om noen av streamingtjenestene beveger seg i en juridisk gråsone ved å operere på denne måten. Også i loven står det følgende: "Den enkelte internettbruker som strømmer et verk til sin datamaskin, vil altså ikke begå et opphavsrettsbrudd selv om verket er gjort tilgjengelig for slik bruk uten opphavsmannens samtykke. (...) Like fullt vil den som har gjort verket tilgjengelig på Internett ha overtrådt åndsverkloven."

Definisjon på åndsverkloven

Åndsverkloven gir den som har produsert noe som musikk, film eller annet, eierskap til verket sitt. Det betyr at eieren av verket må godkjenne eventuell kopiering.

Risikoen for å bli tatt

Åndsverkloven sier at det er ulovlig å utnytte andres åndsverk uten avtale med den som har opphavsretten, dette gjelder 70 år etter opphaverens død. Ved overtredelse risikerer man bøter eller fengsel i inntil tre måneder (ved spesielt grove overtredelser er strafferammen tre år). I tillegg risikerer man å måtte betale erstatning. Likevel er det mindre enn 5% som piratkopierer blir tatt.

Bakgrunnen til at vi skriver dette er ikke fordi vi er uskyldige på dette området, bare i vår redaksjonen har 6 av 9 på en eller annen måte piratkopiert noe. Likevel er målet med artikkelen å gjøre andre oppmerksomme på at piratkopiering faktisk er et lovbrudd.

Sist oppdatert: 26.05.2014 22:18:41

Kari Jørgensen