Rana kommune - Klekking av kyllinger

Klekking av kyllinger

Av: Botten, Rune | Publisert: 26.05.2014 22:49:58
Kylling

​Ved Utskarpen barne- og ungdomsskole har to skoleklasser ruget ut kyllinger. Klassene lånte rugemaskiner og fikk egg fra Hilde Høgås, Edel Brendberg, Wenche Sørmo og Leonora Nordeng Høgseth.

Kyllingene ble klekket etter 21 dager. Først måtte eggene samles inn (kan bruke egg som er inntil 12 dager gamle). Underveis måtte eggene snus daglig. Når de ble lagt i rugemaskinen måtte vi også snu eggene og passe på fuktigheten i maskinen. Etter 18 dager stoppet vi å snu eggene. Vi fylte opp med nok vann i maskinen og fjernet skilleveggene slik at kyllingene som var inne i eggene fikk mulighet til å bevege egget mens de ”brøt” seg ut. Det var viktig å ikke åpne maskinen før alle eggene var klekket. Dette for ikke å slippe ut fuktighet som kyllingene trengte for å komme seg ut.

Etter 7 dager gjennomlyste vi eggene for å se hvilke egg det var liv i. Til dette brukte elevene projektor. Da kunne de se om det hadde utviklet seg blodårer og et lite foster som beveget seg. De eggene som det ikke var antydning til liv i, ble tatt ut og kastet.

Det var spennende å følge med i prosessen, og etter 21 dager hadde klassene fått 25 kyllinger. Etter litt kos og stell, ble kyllingene levert tilbake til sin eier.

Underveis i selve utklekkingsprosjektet, benyttet vi muligheten til å ha spesielt fokus på fugler og egg. Vi gjennomførte bl.a. en test for å se hvor mye ett egg tåler (Newton) og vi lærte mer om hvilken gass som forårsaker lukt når et egg råtner.

7. og 10.trinn
Utskarpen