Rana kommune - Klassisk i Kammersalen - Krig og fred!

Klassisk i Kammersalen - Krig og fred!

Av: Osmo, Marit | Publisert: 09.04.2015 13:47:39
Plakat%20krig%20og%20fred

​Klassisk i Kammersalen

​Krig og fred - musikk fra 20. århundre.
KammeRana presenterer musikk av noen av de største musikerne i forrige århundre i Kammersalen torsdag 16. april kl. 19.00. Vi får blant annet høre Stravinskji, Piazzolla og Messiaen.

​1900-tallet var et begivenhetsrikt århundre, både historisk og musikalsk. To verdenskriger, kamp mellom politiske ideologier og en rivende utvikling innen vitenskap og teknologi – alt dette fikk også betydning for komponistene og for musikken. Musikken beveget seg i mange ulike stilretninger, også innenfor den sjangeren som kalles kunstmusikk eller klassisk musikk.

De komponistene vi skal få høre på konserten, hentet inspirasjon fra en mengde ulike kilder. De tok opp arven fra musikkhistorien, men satte sitt eget preg på gamle musikkformer. I tillegg brukte de elementer fra datidens populærmusikk som jazz og tango, og fra både europeisk og asiatisk tradisjonsmusikk. Også naturen og religionen var en viktig inspirasjonskilde for mange komponister.

Stravinskijs «Historien om en soldat» er basert på et russisk folkeeventyr. Det handler om en soldat på vei hjem fra krigen, som møter på selveste djevelen i forkledning. Musikken ble komponert mens Stravinskij var flyktning i Sveits i 1918.

Messiaens «Kvartett til tidens ende» har en helt spesiell tilblivelseshistorie. Den ble komponert og urframført i den tyske konsentrasjonsleiren Stalag VII-A der komponisten var fange under 2. verdenskrig. En av vaktene i leiren var sympatisk innstilt, og skaffet notepapir og noen nedslitte instrumenter som Messiaen og tre andre musikere som var blant fangene kunne spille på. Kvartetten ble urframført utendørs i regnvær den 15. januar 1941. KammeRana har valgt å spille satsen Liturgie de Cristal på sin konsert.

Musikere:

Håvard Nordheim, klarinett

Ida Mouritzen, fiolin

Elin Korneliussen, cello

Anja Stojanovic, klaver

Kammersalen16.april kl.19.00

Bilder fra konserten!

Krig%20og%20fred

Ida Mouritzen, Anja Stojanovic og Elin Korneliussen.

Krig%20og%20fred%20Håvard

Anja Stojanovic og Håvard Nordheim.

Sist oppdatert: 21.04.2015 13:01:22

Kari Jørgensen